Monday, January 9, 2012

Ais Krim Jagung

Buat Kali pertama buat ais krim sendiri....mmg tak sangka sya bole wat sendiri ais krim ni...mmg senang..da selalu buat....anak2 suka sgt2....sya mmg jarang beli ais krim di luar sbelum buat resepi ni.
Terima kasih Sharifah Aishah Ahmad kerana berkongsi resepi ni kepada sya.....




Aiskrim Jagung (sumber dr Sharifah Aishah Ahmad)

bahan-bahan:
1/2 tin susu pekat
1 tin air suam/400 ml
1 sudu makan ovelet
1 biji telur
1 sk esen vanilla
perisa n pewarna ikut suka

cara-cara:
1)masuk semua bahan dalam mixer...putar sampai gebu,kembang n pekat likat...max speed..lebih kurang 20-25 minit kalau boleh..
2)pastu letak pewarna n perisa..masuk dalam bekas..simpan dalam esbok..semalaman
3)esoknyer putar balik lagi sekali..tuk dapatkan textur yg lebih lembut n halus...(taknak putar pon takper..dah leh makan dah tu...)

No comments:

Post a Comment